Teamutveckling med programmet Ride Your Future

An image of a man working on a laptop in the Dott warehouse, with an illustration of a rocket encircled by the text ‘Ride Your Future’.

1 year ago

Vi ger våra team ett försprång i karriären med veckovisa utbildningar.

Hos Dott vet vi att människorna i våra team är den verkliga drivkraften bakom vår framgång. Och vi är noga med att ta hand om varandra. Som du kan läsa i vårt hållbarhetsmanifest strävar vi efter att vara en säker, inkluderande och tillgänglig arbetsgivare och har infört ett antal initiativ för att säkerställa att vi lever som vi lär.

Vi är stolta över att vara en ansvarsfull lokal arbetsgivare. Från att vi grundades 2019 har vår filosofi varit att inte vara en del av gig-ekonomin. Alla som arbetar för Dott är anställda under kontrakt och aktieägare i företaget, vilket innebär att de har jobbstabilitet och kan dra direkt nytta av företagets framgångar. Vi arbetar tillsammans med våra team – och vill återbetala den tid och kunskap de investerar i oss.

Vi vet också att tanken om att ta hand om varandra sträcker sig bortom ekonomisk ersättning. Eftersom vi arbetar med interna markteam lägger vi stor vikt vid personlig och professionell utveckling och har i flera år erbjudit våra anställda ett flertal informella ad hoc-utbildningar. 2022 bestämde vi oss för att göra dessa utbildningar formella, och så föddes Ride Your Future – vårt program för att uppmuntra och underlätta utvecklingen av mark- och lageranställda på ingångsnivå.

Här är en sammanfattning av Ride Your Future och hur vi hjälper våra anställda att ge sin karriärutveckling en boost.

An illustration of a teacher pointing to a whiteboard filled with diagrams and tables.

Ett nytt sätt att växa på arbetsplatsen

Ride Your Future pågår under sju veckor, med en utbildningsdag per vecka. Anställda går kursen under arbetstid och fortsätter att få sin vanliga lön. Deltagandet är frivilligt och utbildningen är öppen för alla patrullanter, mekaniker och markteam – för alla som håller våra fordon säkra och redo för vägarna.

När det kommer till tekniska färdigheter, som rapportering och professionell kommunikation, hålls utbildningstillfällena av en extern expert. Under de två utbildningsdagar som fokuserar på Dotts olika applikationer tar våra egna teammedlemmar rollen som instruktör. Programmet är också utformat för att förbättra anställdas mjuka färdigheter, som ledning, konfliktlösning och prioritering.

Nöjda team innebär smartare, säkrare åkturer

Ride Your Future lanserades den 18 januari med en grupp om 20 anställda från vårt Paris-team. Beroende på sina kompetensområden och sin expertis ledde anställda hos Dott delar av kurstillfällena. Andra delar kurerades av Academie de Creteil, en gren av Frankrikes institution för nationell utbildning, ungdom och idrott (Ministère de l’Éducation nationale, de la Jeunesse et des Sports). Dotts offentlig-privata samverkan med institutionen är en ära och har enorm potential att stärka både vår arbetsstyrka som helhet och varje individs kompetens.

”Vi ser att de elever som följer denna läroplan är extremt motiverade. De deltar aktivt i kursen och tar tillfället i akt att lära sig nya saker”, säger Sonia Zakine från Academie de Creteil. ”Enligt mig beror det på att lektionerna är frivilliga. De som sitter i rummet vill verkligen vara där”, tillägger hon.

Ride Your Future ger inte bara våra teammedlemmar utrymme att utvecklas och lära sig nya färdigheter, utan vi tror också att initiativet kommer bidra till att bibehålla vår höga säkerhets- och kvalitetsstandard. När människor känner sig stöttade och motiverade blir de mer engagerade, både i varandra och i sina roller. Och mer dedikerade team säkerställer i sin tur säkrare och mer pålitliga tjänster för Dotts användare.

An image of a man standing with a Dott e-scooter inside the Dott warehouse, with a row of parked e-scooters in the background.

En resa mot långvarig anställning

Vår unika inställning till teambuilding och mikromobilitet har redan visat sig effektivt på vårt lager i Paris, som inte haft någon personalomsättning sedan augusti 2020.

Ousseynou Seck, en av Dotts assisterande huvudmekaniker som går den första Ride Your Future-kursen, berättar att ”Det viktigaste för mig är att lära mig hur man använder Dotts mjukvaruverktyg på rätt sätt.” Han tillägger att programmet innebär att han och hans kollegor känner sig ”bättre förberedda för att kunna utföra sitt arbete självständigt.”

”Jag upplever att Dott inte bara uppmuntrar oss att förbättra våra verktyg, utan även ger oss en plattform att faktiskt göra det,” säger Seck. ”Det är avgörande att ha ett tillväxt-fokuserat tankesätt och att alltid försöka förbättra vår kunskap, eftersom det kommer ge oss bättre möjligheter både i livet och i våra professionella karriärer.”

Maria Biasutti, Dott City Manager för Paris och Marseille, tror att de möjligheter till utveckling som vi ger individer har spelat en stor roll för den låga personalomsättningen. ”Ride Your Future är i linje med hur vi arbetar och vad vi står för hos Dott, eftersom det bygger på tanken om att vi värderar de vi arbetar med och hur vi samarbetar som team.”

Vår unika inställning till teambuilding och mikromobilitet har redan visat sig effektiv på vårt lager i Paris, som inte haft någon personalomsättning sedan augusti 2020.

An illustration of a man speaking into a megaphone, surrounded by illustrated shapes and squiggles.

Att vårda karriärer och gemenskaper

Ride Your Future är bara ett steg i vår strävan efter att sprida omtänksamhet. I vårt Helping to Help-program samarbetar vi med lokala organisationer som skolor, icke-statliga organisationer och lokala myndigheter för att göra samhällen säkrare, mer rättvisa och mer uthålliga.

Genom att samarbeta med lokala grupper kan våra team själva uppleva vilken inverkan de kan ha, och öka värdet av att ta hand om varandra även utanför Dotts väggar. Ett team om åtta volontärer från vårt Paris-team hjälpte till exempel nyligen en ideell organisation att arrangera sitt största evenemang för året.

Med det första Ride Your Future-programmet i full gång följer vi noggrant utvecklingen och tillämpar lärdomar för de utbildningar som följer. Vi ber aktivt våra deltagare att dela sin feedback och berätta vad som fungerade och vad som var mindre bra. Dessa lärdomar hjälper oss att ta nästa steg: Att erbjuda Ride Your Future till Dott-anställda i andra städer och länder.

Vi vet att våra team är redo att styra sin egen framtid, och vi är redo att ge dem verktygen – från startblock till en extra knuff i uppförsbackar och alla depåstopp de kan tänkas behöva längs vägen.